Femeile din mediul rural și dificultățile lor în viața de zi cu zi

15.10.2020 14
Importanţa şi contribuţia femeii din mediul rural la dezvoltarea societăţii a fost apreciată la nivel internaţional prin instituirea de către Adunarea Generală a ONU a Zilei Internaţionale a Femeii din Mediul Rural la 15 octombrie. Vulnerabilitatea femeilor din mediul rural este explicată de mediul, condițiile în care acestea locuiesc, dar și un șir de stereotipuri, distribuirea rolurilor în familie și societate între femei și bărbați, persistente în mediul rural.

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă & Eu. De ce ODD-urile contează pentru mine?

17.06.2019 703
Obiectivele de Dezvoltare Durabilă oferă un nou cadru de politică globală care vizează eliminarea tuturor formelor de sărăcie, combaterea inegalităților și combaterea schimbărilor climatice. Acestea sunt împărțite în 17 obiective, iar subiectele abordate au legătură cu multe părți din viața ta, viața familiei și a prietenilor tăi, precum și viitorul țării tale. Explorați diferite obiective și aflați despre situația țărilor europene în cea mai recentă publicație digitală a Eurostat "SDGs & me".

Cît de diferiți suntem? Femeile și bărbații Moldovei în cifre

07.03.2019 1.103
În ajunul Zilei Internaționale a Femeilor, Biroul Național de Statistică publică Portretul statistic al Femeilor și Bărbaților în Republica Moldova. Principalele constatări arată că, femeile trăiesc mai mult decît bărbații, se căsătoresc mai devreme și au un nivel de instruire mai mare decît bărbații. De partea cealaltă, bărbații au o rată de ocupare mai mare, cîștigă mai mult și predomină la nivel de luare a deciziilor.

Barometrul de gen: Femeile și bărbații în politică și în procesele decizionale

22.02.2019 818
Barometrul de Gen este primul studiu comprehensiv din Moldova care abordează implicarea femeilor și bărbaţilor în politică și procesul decizional. Studiul a urmărit scopul de a elucida elementele specifice de gen în politică, precum și în procesul de luare a deciziilor. Concluziile formulate în Barometrul de Gen sunt bazate pe realizarea a trei cercetări în care au fost vizaţi alegători, candidaţi și aleși locali, femei și bărbaţi.

Testează-ți cunoștințele despre egalitatea de gen în Moldova!

20.08.2018 822
Vezi cît de bine cunoști situația femeilor și bărbaților din Republica Moldova. UN Women ți-a pregătit un test!

Câte femei au devenit laureate ale Premiului Nobel de la începutul secolului XX până în prezent?

05.07.2018 1.169
Pe parcursul unui secol s-au făcut progrese mici pentru a reduce discrepanțele de gen în știință. În anul 2010, doar 9% din cîștigători erau femei comparativ cu 88% bărbați (restul fiind organizații). Pe parcursul istoriei premiilor, femeile au primit cele mai multe premii pentru Pace și Literatură. A existat o singură femeie cîștigătoare în domeniul Economiei și doar 2 în Fizică.

Viața femeilor și bărbaților în Europa

23.03.2018 1.448
Există diferenţe mari între vieţile femeilor şi bărbaţilor din Europa, dar există şi similitudini. Această publicaţie digitală Viaţa femeilor şi bărbaţilor în Europa – un portret statistic îşi propune să compare femeile şi bărbaţii în vieţile lor de zi cu zi. În acelaşi timp, arată cât de similară sau diferită este viaţa de zi cu zi a femeilor şi bărbaţilor în ţările europene.

De cîți ani e nevoie pentru a elimina decalajele de gen? Paritatea de gen (profilul Republicii Moldova)

13.03.2018 1.415
După zece ani de progres la nivel global, Paritatea de Gen stagnează în anul 2017. Circa 68% dintre decalajele de gen existente sunt eliminate, domeniile însă în care se înregistrează reduceri ale egalității de gen fiind la locul de muncă și reprezentarea la nivel decizional, conform raportului Forumului Economic Global.

Cum arată portretul statistic al femeilor și bărbaților din Moldova?

06.03.2018 1.119
În preajma zilei internaționale a femeilor, Biroul Național de Statistică publică Portretul statistic al femeilor și bărbaților în Republica Moldova. Principalele constatări arată că deși femeile au un nivel de instruire mai mare decît al bărbaților, optează mai mult pentru învățămînt superior, ele sunt ocupate în proporție mai mică față de bărbați, cîștigă salarii mai mici și sunt subreprezentate la nivel de luare a deciziilor.

Ziua egalității salariale

21.02.2018 1.210
Astăzi marcăm „Ziua egalității salariale” (Equal Pay Day), o dată simbolică care semnifică numărul de zile suplimentare pe care o femeie trebuie să le lucreze pentru a câștiga un venit echivalent cu venitul înregistrat de un bărbat în anul anterior: în prezent, această diferență este de 52 de zile, data de 21 februarie corespunzând celei de a 52-a zi a anului.