De cîți ani e nevoie pentru a elimina decalajele de gen? Paritatea de gen (profilul Republicii Moldova)

13.03.2018 2.523

După zece ani de progres la nivel global, Paritatea de Gen stagnează în anul 2017. Circa 68% dintre decalajele de gen existente sunt eliminate, domeniile însă în care se înregistrează reduceri ale egalității de gen fiind la  locul de muncă și reprezentarea la nivel decizional, conform raportului Forumului Economic Global. 

Timp pentru paritate?

Constatările din raportul de anul acesta, arată că la nivel global 68% din decalajele de gen au fost eliminate. Aceasta este o ușoară deteriorare față de  2016 și 2015, când diferența a fost de 68,3%, respectiv de 68,1%. În acest acest ritm, este nevoie de încă un secol pentru a elimina decalajul global de gen, comparativ cu 83 de ani necesari anul trecut. Cele mai provocatoare disparități de gen rămân a fi cele din sfera economică și sănătate. În ritmul schimbărilor de acum, este nevoie de încă 217 de ani pentru a elimina decalajele de gen în sfera economică.

                                                                                         

În topul țărilor Indicelui Global  este Islanda. După ce a eliminat aproape 88% din decalaje, Islanda este țara cu cea mai mare egalitate de gen atinsă, poziție menținută de nouă ani deja. Diferența dintre Islanda și cea de-a doua țară din top, Norvegia, se mărește, deși atât Norvegia, cât și cea de-a treia țară - Finlanda au decalaje care se măresc în acest an. În top cinci urmează Rwanda (4) și Suedia (5). Următoarele două țări - Nicaragua (6) și Slovenia (7), ating, de asemenea, repere simbolice în acest an, eliminînd pentru prima dată 80% dintre lacune. Irlanda (8), Noua Zeelandă (9) și Filipine (10) constituie țările din top 10.

Europa de Vest rămâne cea mai performantă regiune din Indice, cu un decalaj mediu de 25%. Regiunea găzduiește patru dintre cele mai importante cinci țări din Indice - Islanda (1), Norvegia (2), Finlanda (3) și Suedia (5) - subliniind progresul continuu al țărilor nordice. Mai puține progrese înregistrează Grecia (78), Italia (82), Cipru (92) și Malta (93).

                                                                                 

Moldova este în top 30 țări

Din 144 țări Moldova s-a clasat pe locul 30 și locul 6 între țările regiunii Europa de Est și Asia Centrală. Raportul menționează că Moldova continuă progresul său de mai mulți ani în ceea ce privește numărul femeilor legislatori, înalți demnitari și manageri, precum și elimină aproape pe deplin disparitățile de gen în  sănătate și rata de supraviețuire. În anul 2006 Moldova se plasase pe locul 17 din 115 țări. Domeniul cu cel mai slab scor înregistrat este reprezentarea politică a femeilor. 

                                                                                

Mai multe detalii despre metodologie și profilul tuturor țărilor poate fi accesat aici: http://www3.weforum.org/docs/WEF_GGGR_2017.pdf